logo Martine De Bruyn

Het gebruik van ChatGPT in het Nederlands: Waar moet je op letten?

ChatGPT gebruiken in het Nederlands is net zo eenvoudig als in het Engels, de ‘moedertaal’ van de chatbot. Er zijn wel enkele addertjes onder het gras waarvoor je moet opletten. Deze zet ik graag even op een rij. 

ChatGPT in het Nederlands voor vertalingen 

ChatGPT is een ongelooflijk handige tool voor een hele reeks toepassingen zoals copywriting en vertalingen. Zeker voor woorden te vertalen of woordgroepen, kan je vrij zeker zijn dat de vertaling foutloos gebeurt. Bij volgende zaken staat ChatGPT nog wel wat achter

Taalherkenning en -begrip 

Hoewel ChatGPT oorspronkelijk ontworpen is met Engels als primaire taal, is het in staat om veel andere talen te begrijpen en te genereren, waaronder het Nederlands. 

De complexiteit en nuance dat het kan hanteren in het Nederlands, varieert in vergelijking met het Engels. Dit komt vooral omdat de hoeveelheid Nederlandstalige data waarop het model getraind is, minder is dan Engelstalige data. Hierdoor krijg je vaak rare zinnen als antwoord. Zinnen die wel correct zijn, maar raar overkomen voor natives. 

Culturele en lokale nuances 

ChatGPT is getraind op diverse bronnen van over de hele wereld, maar het kan soms moeite hebben met het begrijpen van specifieke culturele nuances of lokale uitdrukkingen. Ook bij recente gebeurtenissen of trends heeft deze tool moeite met een correcte tekst te schrijven. Een mooi voorbeeld in onze taal is bijvoorbeeld het verschil tussen algemeen Nederlands en Vlaams

Letterlijke interpretaties 

Dit sluit natuurlijk aan bij de nuances. Het spreekt voor zich dat een chatbot humor, sarcasme of zelfs dubbele betekenissen niet begrijpt. Hierdoor kan het de bal volledig misslaan, waardoor je tekst vol fouten en irrelevante informatie komt te staan. 

Context en gespreksonderhoud 

ChatGPT kan soms moeite hebben met het onthouden van langere gespreksgeschiedenissen en het behouden van de context over meerdere interacties heen. Het is belangrijk om te onthouden dat de AI geen echte bewuste ervaring heeft en geen permanente herinneringen opslaat. Dit is iets waar mensen nog altijd veel beter in zijn. 

Nauwkeurigheid van informatie 

Hoewel ChatGPT getraind is om accurate, relevante informatie te bieden, is het niet altijd even betrouwbaar. Indien het te weinig informatie heeft over een onderwerp, schrijft deze tool vaak incorrecte informatie om toch iets te kunnen aanbieden

Een tip die je altijd moet volgen bij het gebruik van ChatGPT: verifieer alle, of indien onmogelijk, alle belangrijke informatie met andere bronnen. Enkele voorbeelden van informatie waar je dit zeker moet toepassen: medische, juridische en financiële informatie. 

Het gebruik van kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT kan een krachtige tool zijn voor allerlei toepassingen, van onderwijs tot entertainment. Maar het is van cruciaal belang om rekening te houden met bovenstaande punten om het op een effectieve en vooral ook veilige manier te kunnen gebruiken.

Is ChatGPT in het Nederlands betrouwbaar? 

Zoals met elke nieuwe technologie, is het gebruik van AI een leerproces, zowel voor de mensen die het gebruiken als voor de AI zelf. 

Tenzij je iets echt superdringend moet vertalen, maak je de dag van vandaag nog steeds beter gebruik van een professionele vertaler. Taalbegrip, nuances, context, nauwkeurigheid en correctheid, zijn voorbeelden van zaken die professionele vertalers nog altijd veel beter kunnen toepassen. Voor langere teksten is dit zeker het geval, omdat je al deze verschillende zaken tegelijkertijd moet toepassen. 

Meer berichten